Οικολογικό Πάρκο Ευρυάλης


Picture

Στο προηγούμενο post, είπαμε για το παιχνίδι, βέβαια το πού θα παίξουν τα παιδιά είναι μεγάλο θέμα στην πόλη μας. Εσείς που μένετε στα νότια προάστια, έχετε επισκεφθεί το  οικολογικό πάρκο Ευρυάλης; (λίγο πάνω από το Γκολφ της Γλυφάδας -εφάπτεται με την οδό Βενιζέλου) Αν όχι, σας συμβουλεύω να πάτε. Από τον Απρίλιο που άνοιξε έχουμε βρεθεί εκεί με τα πιτσιρίκια 3-4 φορές. Κάθε φορά, μικροί μεγάλοι περνάμε καλά. Και κάθε φορά οι επισκέπτες είναι περισσότεροι.

Παρόλο το μέγεθος του πάρκου, (7.800τμ) το Σάββατο που πήγαμε νόμιζα ότι δεν χωρούσε άλλο κόσμο. Μικροί μεγάλοι σε όλα τα μεγέθη και σχήματα, με μπάλες, ποδήλατα, πατίνια…

Το πάρκο είναι δωρεά της οικογένειας Μαρτίνου (και όχι πρωτοβουλία-κατασκευή του Δήμου Γλυφάδας), έγινε γρήγορα, όμορφα και αν το επισκεφτείτε θα καταλάβετε πώς έγινε μελέτη γι’αυτό που ήθελαν να φτιάξουν και δεν γέμισαν απλά ένα χώρο με τσιμέντο.

Σε αυτά τα μέρη, παρόλο που σε σχέση με άλλα κομμάτια της Αττικής, δεν είναι τόσο πυκνοκατοικημένα, δεν βρίσκει κανείς οργανωμένους χώρους αναψυχής τέτοιου τύπου. Είναι μάλλον ο μοναδικός. Μικρές παιδικές χαρές γεμάτες τσιμέντο και …όργανα γυμναστικής, πλατείες με σκαλιά και ξεραμένα φυτά, ανεκμετάλλευτοι χώροι που γεμίζουν σκουπίδια είναι η γενικότερη εικόνα της περιοχής.  (Η πλατεία της Αγίας Τριάδας -πάνω από την Γούναρη στο ύψος του εμπορικού κέντρου Plaza-, αποτελεί εξαίρεση γιατί δημιουργήθηκε από δωρεά της ίδιας οικογένειας, με ανάλογο σχεδιασμό και φυσικά ξεχωρίζει).

Φανταστείτε ότι σε αυτό τον χώρο ακόμα και τα φυτά που φαίνονται συνηθισμένα  γύρω από τα σημεία που κάθονται οι συνοδοί, είναι φυτά χαμηλού πρασίνου που ταιριάζουν με το ευρύτερο φυσικό και διαμορφωμένο περιβάλλον του, αλλά και επιτρέπουν στους συνοδούς να παρακολουθούν τα παιδιά από απόσταση. Βέβαια οι υπεύθυνοι δημιουργίας του πάρκου μας ενημέρωσαν ότι απαιτείται η πάροδος τεσσάρων περίπου χρόνων ώστε να αναπτυχθούν τα φυτά και να αναδειχθεί ο χαρακτήρας του πάρκου.

Οι χώροι του πάρκου περιλαμβάνουν ασφαλή ποδηλατοδρόμο (περιμετρικά εντός της περίφραξης), όργανα γυμναστικής, παιδική χαρά, γρασίδι για ελεύθερο παιχνίδι, ένα χώρο που έχουν φυτευτεί δέντρα που έχουν επιλεχθεί κατάλληλα για το συγκεκριμένο περιβάλλον. Πλατώματα, ράμπες, πεζόδρομοι, μονοπάτια, συνδέουν όλους τους επί μέρους χώρους μεταξύ τους και με τη γύρω περιοχή και όλο το πάρκο είναι προσβάσιμο ακόμη και από άτομα μειωμένης κινητικότητας, μεγάλης ηλικίας, ή συνοδούς βρεφών σε καροτσάκια ή ποδήλατα.

Πέρα από αυτό που αντιλαμβάνεται οι επισκέπτης, το πάρκο λέγεται οικολογικό γιατί για τη βιωσιμότητα του έχει προβλεφθεί οργανική ανάπτυξη και διαδικασία συντήρησης, επιλογή κατάλληλων φυτών, προσεκτική επιλογή θέσεων για παθητικό δροσισμό και ηλιοπροστασία και διαμορφώσεις με νερό.

Το βράδυ το πάρκο κλείνει την ώρα που προβλέπει το ωράριο, (τώρα πια 08:00-22:00) και η δημοτική αστυνομία επιβλέπει τον χώρο για αποφυγή καταστροφών. Μου έκανε εντύπωση ότι δημοτικός αστυνομικός καλεί σε αποχώρηση την προβλεπόμενη ώρα. Τις πρώτες φορές που πήγαμε δεν είχε ακόμα αναψυκτήριο εντός του πάρκου, το καλοκαίρι όμως άνοιξε ένα μικρό καφέ που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επισκεπτών και ανακουφίζει τους γονείς που μπορούν να χαλαρώνουν με ένα καφέ (ή μια μπύρα!), ιδιαίτερα αν τα παιδιά είναι σε ηλικίες που δεν θέλουν πια στενή επίβλεψη…

Ελπίζω να καταφέρει ο Δήμος Γλυφάδας να διατηρήσει το πάρκο καθαρό γιατί ήδη ακούω παράπονα από φίλους και γνωστούς που πηγαίνουν για την ελλειπή συντήρηση-καθαριότητα. Για να δούμε…


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *