Ροζ Οκτώβρης…


Picture

Με αφορμή το γεγονός ότι ο Οκτώβριος έχει ορισθεί διεθνώς ως «Μήνας Πρόληψης & Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού», με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας, σκέφτηκα να σας θυμίσω ότι ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς, μας αφορά όλες.  Έχω χάσει αγαπημένο πρόσωπο από αυτή την ασθένεια, έχουν απειληθεί φίλες και γνωστές μου, έχω ακούσει για μητέρες, αδερφές, κόρες, φίλες ανθρώπων γύρω μου, που πάλεψαν, παλεύουν και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις έχασαν την μάχη με αυτή την ασθένεια.

Μην είμαστε λοιπόν αφελείς.  Όλες σε κάποια φάση της ζωής μας, έμμεσα ή άμεσα έχουμε ή θα έχουμε «επαφή» με αυτή την μορφή καρκίνου που σκοτώνει αλλά και θεραπεύεται αν διαγνωσθεί έγκαιρα.

Και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι συγκλονιστικό, μια ασθένεια  που μπορεί να διαγνωσθεί με σχετική ακρίβεια, ανώδυνα και εύκολα, εξακολουθεί να σκοτώνει με τέτοιους ρυθμούς και είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες με ποσοστά που συνεχώς αυξάνονται παγκοσμίως. 

Στην Ευρώπη, περίπου 1 στις 8 με 10 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. 

Στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά ετησίως και από αυτές τις 
γυναίκες, 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες ασθενούν και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών. 

Ο καρκίνος του μαστού είναι υπεύθυνος για το 26,5% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στις Ευρωπαίες και 17,5% των θανάτων από καρκίνο.

Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Ο συστηματικός έλεγχος των γυναικών συνδυάζοντας την αυτοεξέταση/ψηλάφηση με τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο, βοηθά σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου. Η μαστογραφία αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί.

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους χειρότερους εφιάλτες εκατομμυρίων γυναικών σε ολόκληρο τον πλανήτη. ‘Ενας εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα πολύ συχνά δυστυχώς. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμόμαστε ότι, παρά τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, τα άγχη, τον φόβο μας πολλές φορές, πρέπει να αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σώζει κυριολεκτικά ζωές.  

Τα τελευταία χρόνια λόγω ηλικίας, κάνω μαστογραφία ετησίως. Κάθε φορά η γραμματέας της γιατρού-μαστολόγου που επισκέπτομαι, με ρωτά αν θέλω να κλείσω το επόμενο ραντεβού σε …ένα χρόνο. Και πάντα το κλείνουμε, είναι ένα ραντεβού που δεν μπορώ να χάσω. Κι εντελώς τυχαία, είναι πάντα τον -ροζ- Οκτώβριο…


(Visited 38 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *