Συγχώρεσε με…


Picture

Όταν απογοητεύσετε κάποιον και προδώσετε την εμπιστοσύνη του, τελικά προδώσατε/προδίδετε ΚΥΡΙΩΣ τον ίδιο σας τον εαυτό. Εσείς είστε ο άνθρωπος με τον οποίο πρέπει να λογαριαστείτε πρώτα.  Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΑΣ! Πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα της αποτυχίας σας, της ανθρώπινης αδυναμίας σας. Πρέπει να αποδεχτείτε ότι πήγατε ενάντια στις αρχές σας. Γιατί έγινε? Τί έγινε? Ήταν ατύχημα ή μήπως είναι τελικά σύνηθες χαρακτηριστικό σας? Οι περήφανοι (και οι εγωιστές)  άνθρωποι, αντιμετωπίζουν δυσκολία σε αυτό γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι έκαναν λάθος, ότι είναι απλοί θνητοί, ότι έκαναν κάτι που προκάλεσε πόνο.…

Εάν δεν είστε έτοιμοι να γίνετε ταπεινοί και να μιλήσετε με το πρόσωπο που πληγώσατε με τον τρόπο που εκείνο το πρόσωπο αλλά και η περίσταση χρειάζονται, δεν είστε έτοιμοι να κερδίσετε και πάλι την εμπιστοσύνη του.

Όταν απογοητεύσετε κάποιον και προδώσετε την εμπιστοσύνη του, θα πάρει χρόνο  και  προσπάθεια να την ξανακερδίσετε. Δεν θα συμβεί άμεσα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσετε. Συνήθως απλά, θέλετε «να συνεχίσετε» Συνήθως απλά, θέλετε «να προχωρήσετε». Θέλετε κάποιος να σας πει, «δεν πειράζει» και να τελειώσει εκεί αυτή η παρένθεση. Θέλετε να ξεχαστεί, να πάψετε να νιώθετε ότι σας χαρακτηρίζουν ο πράξεις σας. Όμως αυτό δεν γίνεται. Γιατί δυστυχώς «πειράζει». Γιατί για κάποιον είστε η πηγή του πόνου, της ενόχλησης, της στενοχώριας. Και ακόμα και αν θέλει και έχει την πρόθεση να σας συγχωρέσει, θέλει χρόνο. Εσείς  πάλι θέλετε άμεση αναγνώριση των προσπαθειών σας. Αλλά τα πράγματα δεν γίνονται με  αυτόν τον τρόπο… 

Παραδεχτείτε το λάθος σας ή τον τρόπο με τον οποίο πληγώσατε τον άλλο.
Αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα. Αντιμετωπίστε τον θέμα που προκάλεσε το πρόβλημα  χωρίς περιστροφές. Εάν ήταν ότι δεν προσέξατε τον/την σύζυγό σας, ή τα ψέματα, ή η μη εκπλήρωση κάποιας υπόσχεσης, ότι και να ήταν, αναγνωρίστε το και ζητήστε συγχώρεση. Το να ζητά κανείς συγχώρεση για κάποιο αόριστο, ηλίθιο, άσχετο λόγο, για μια γελοία αφορμή, θα θεωρηθεί από το άλλο πρόσωπο σαν ακόμα ένα βήμα προς την καταστροφή της εμπιστοσύνης. Είναι απλά προσβλητικό!

Αν προδώσατε λοιπόν κάποιον, μην του μιλήσετε μέχρι να αντιληφθείτε τι κάνατε λάθος και πριν να είστε σε θέση να το αντιμετωπίσετε μαζί του με ειλικρίνεια. Το να παραδεχτείτε το λάθος σας ειλικρινά δεν είναι κάτι που κάνετε για να συνεχίσετε την ζωή σας ανενόχλητοι, είναι κάτι που κάνετε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ανθρώπου που σας ενδιαφέρει, να συμφιλιωθείτε και να φτιάξετε την σχέση σας, που είναι ΜΕΓΑΛΟ θέμα. Δεν αφορά  τον δικό «σας» εγωιστικό πόνο.
 
Αλλαγή
Τίποτα δεν επαναφέρει την εμπιστοσύνη γρηγορότερα, από το να κάνετε πράγματα που ο άλλος αντιλαμβάνεται σαν αλλαγή. Ότι και να ήταν αυτό που κάνατε πρέπει να αλλάξει. Δεν είναι και δύσκολο να το αντιληφθείτε. Θέλετε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσά σας. Μοιραστείτε μαζί του το σχέδιο σας για το πώς θα το καταφέρετε. Ζητείστε του να σας καταστήσει υπεύθυνο γι αυτά που είπατε ότι θα κάνετε και δεν κάνετε. Εάν είστε ειλικρινής και ο άλλος έχει καρδιά, θα σας αγαπήσει γι’αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό και καθησυχαστικό από το να ξέρεις ότι κάποιος νοιάζεται για σένα τόσο πολύ που προσπαθεί να αλλάξει αυτό που σε πληγώνει.

Μοιραστείτε πληροφορίες με ειλικρίνεια
Η γνώση είναι δύναμη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα από αυτά που συντελούν στην αποκατάσταση στης εμπιστοσύνης. Οι πιο πολλές ιστορίες αφορούν, έλλειψη επικοινωνίας, πληροφόρησης, ή ψέματα και προσπάθεια συγκάλυψης. Αν φοβάστε, πείτε το. Αν κάνατε κάτι λάθος, πείτε την αλήθεια. Εάν αποτύχατε σε κάτι, παραδεχτείτε το. Εάν κρατάτε μυστικά και η σχέση σας εξαρτάται από το τι θα κάνει ο σύντροφός σας μόλις τα μάθει, φανείτε γενναίοι και πείτε τα όλα. Η πληροφόρηση κάνει τον άλλον να αισθάνεται ότι είστε ομάδα. Το να κρατάτε γνώση από αυτόν, είναι μια από τις πιο επώδυνες μορφές προδοσίας. Να είστε άμεσοι και ειλικρινείς.

Να είστε συνεπείς
Αν έχετε προδώσει την εμπιστοσύνη του συζύγου σας, (των παιδιών σας, του εργοδότη σας κλπ), ακολουθείστε τα βήματα αυτά με συνέπεια. Ίσως χρειαστεί χρόνο να πιστέψει ο σύντροφός σας ότι δεν είστε μόνο λόγια. Η πράξη είναι το μόνο που δημιουργεί εμπιστοσύνη.

Αν και ο σκοπός είναι να κερδίσετε πάλι την εμπιστοσύνη κάποιου που αγαπάτε, τελικά το να κάνετε το σωστό, να αποδέχεστε το λάθος σας και να αλλάζετε, είναι για το δικό σας καλό και την δική σας αυτοεκτίμηση. Οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν μόνο πράγματα για το αποτέλεσμα. Κάνουν το σωστό γιατί ξέρουν ότι στο τέλος η καλύτερη ανταμοιβή είναι να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να ξέρουν ότι είναι αυθεντικοί και ειλικρινείς.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *