Χάπι=Happy the movie


Picture

Συχνά ενθουσιάζομαι με βιβλία, έννοιες, «μηνύματα», αντιλήψεις… Συχνά νιώθω ότι κάτι που είδα ή διάβασα με «αλλάζει» προς το καλύτερο:

«Ευτυχία δεν είναι η ικανοποίηση των συναισθηματικών μας ιδιοτροπιών όποιες κι αν είναι αυτές.  Η ευτυχία δεν είναι η ικανοποίηση της κάθε παράλογης επιθυμίας που προσπαθούμε να πετύχουμε με οποιοδήποτε κόστος. Η ευτυχία είναι η κατάσταση της μη αντικρουόμενης χαράς, μιας χαράς χωρίς τιμωρία ή ενοχή. Χαρά που δεν συγκρούεται με οποιαδήποτε από τις αξίες μας,  και δεν έχει σαν αποτέλεσμα την ντροπή ή την  καταστροφή μας ή απλά την απόδραση από το ίδιο μας το μυαλό και τις σκέψεις μας».

Τυχαία διάβασα κριτικές για το ντοκιμαντέρ του 2010, “Happy” του Roko Belic, ενός νεαρού αλλά πετυχημένου σκηνοθέτη, που με την παρότρυνση του φίλου του Tom Shadyac, που είναι επίσης σκηνοθέτης, και μάλιστα γνωστών blockbuster κωμωδιών του Hollywood, (Liar Liar, The Nutty Professor κλπ), αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα «Ευτυχία». 

O Tom Shadyac διάβασε κάποια στιγμή ένα άρθρο στους NY Times, που επισήμαινε το παράδοξο: οι ΗΠΑ, μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, είναι πολύ χαμηλά στην λίστα των χωρών με τους ευτυχισμένους ανθρώπους του κόσμου (ήταν τότε στην 25η θέση).

Πέρα από το προφανές συμπέρασμα ότι  «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», ο Tom Shadyac ήξερε και από προσωπική εμπειρία ότι  άνθρωποι ταλαντούχοι, πάμπλουτοι, λαμπεροί και όμορφοι ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους …κηπουρούς τους.
Με κάποιο τρόπο λοιπόν, θέλησε να εντοπίσει, να διευκρινίσει, να ανακαλύψει, τι είναι αυτό που κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους. Προσέγγισε τον φίλο του R. Belic που ήταν σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και του είπε ότι θα τον βοηθούσε οικονομικά να κάνει ένα τέτοιο project.

Ο Roko Belic συμφώνησε και ταξίδεψε στην Δανία, Ναμίμπια, Σκωτία, Κίνα, Κένυα, Βραζιλία, Ιαπωνία, στο Μπουτάν και στην Ινδία και πήρε συνεντεύξεις από πολλούς ανθρώπους, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα και συμπεράσματα.

– Ξέρατε ότι για χρόνια γίνονται πολλές έρευνες για την δυστυχία-κατάθλιψη, αλλά όχι για την ευτυχία? Γιατί όχι? Δεν είναι και οι δύο ψυχολογικές καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί ο άνθρωπος?  Με βάση αυτό, τη τελευταία δεκαετία οι έρευνες επικεντρώνονται και στην ευτυχία.

– Ξέρατε ότι ευτυχία είναι και γενετικό θέμα? Κάποιοι άνθρωποι είναι γενετικά πλασμένοι να είναι πιο ευτυχισμένοι από άλλους. Και αυτό συμβαίνει, πιθανά επειδή μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες πιο άνετα και να προχωρούν στην ζωή.

– Ξέρατε ότι οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι Ιάπωνες?  Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε να ανασυντάξουν την χώρα τους.  Η δουλειά έγινε η πρώτη προτεραιότητα παραμερίζοντας την προσωπική ζωή, τα χόμπι, την οικογένεια και …την ευτυχία.
Και αυτό τους… έμεινε. Δουλεύουν τις περισσότερες ώρες και κυριολεκτικά πεθαίνουν από την δουλειά. Έχουν μάλιστα έναν όρο που περιγράφει ακριβώς αυτό, τον θάνατο από υπερκόπωση : Karōshi.

– Ξέρατε ότι σαν μέσο για την ευτυχία, οτιδήποτε πάνω από 50.000$ ετήσιο εισόδημα δεν προσφέρει απολύτως τίποτα?

– Ξέρατε ότι η πιο ευτυχισμένη χώρα στο κόσμο όταν γυρίστηκε η ταινία και για πολλά χρόνια ήταν η Δανία αν και το 2012, πρώτη θεωρείται πλέον η Κόστα Ρίκα.

Ποιοί και γιατί είναι λοιπόν ευτυχισμένοι? 

Το μυστικό της ευτυχίας είναι οι Σχέσεις μας.
Οι δεμένες κοινότητες και οικογένειες, ο υποστηρικτικός περίγυρος, οι φίλοι,  είναι το νόημα της ζωής. Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή, αν υπάρχει αγάπη, οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχισμένοι.

Στην ταινία καταγράφονται πολλά τέτοια παραδείγματα όπως ο πάμφτωχος Ινδός που θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και ευτυχισμένο, παρόλο που με δυσκολία μπορεί να εξοικονομήσει τα προς το ζην για την οικογένεια του, ή οι άνθρωποι στην έρημο της Ναμίμπια που ζώντας σχεδόν πρωτόγονα είναι ευτυχισμένοι επειδή τα κάνουν όλα μαζί σαν ομάδα, από το χτίσιμο της καλύβας μέχρι το κυνήγι.

Το φιλμ, σου μεταφέρει το μήνυμα ότι τις συνθήκες για να είσαι ευτυχισμένος τις φτιάχνεις μόνος σου και σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να βασίζεσαι σε άλλους να σε κάνουν ευτυχισμένο.

Με αφορμή όλα αυτά, σκεφτόμουν χθες το βράδυ τι με κάνει ευτυχισμένη? Νομίζω ότι κατέληξα στα γνωστά αλλά πιο σημαντικά στην ζωή μου:


Picture

Ο άνδρας μου και η δοκιμασμένη αγάπη μας

Τα μωρά μου με την αστείρευτη τρυφερότητα και αποδοχή τους

Η οικογένεια μου, για πάντα

Οι φίλοι μου που με στηρίζουν όλη μου την ζωή

Τα διάφορα ενδιαφέροντα που κατά καιρούς με συναρπάζουνΕσάς? Τι σας κάνει ευτυχισμένους?

Μέσα στην μαυρίλα που μας βασανίζει, ψάξτε και βρείτε το φιλμ. Η ταινία υπάρχει στα ITunes και μπορείτε να την αγοράσετε στο www.thehappymovie.com Δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και συνεπώς δεν υπάρχει με ελληνικούς υπότιτλους, (έχω ζητήσει πληροφορίες γι’αυτό), αλλά αν τα αγγλικά σας είναι ΟΚ, θα μπορέσετε να την δείτε… Αλλιώς, συμπληρώστε αυτό για να ενημερωθείτε πότε θα είναι διαθέσιμη η ταινία στην χώρα που ζείτε…

Be Happy!


(Visited 55 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *