Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι της Ε.Λ. Τζέιμς


Picture

Διαβάζοντας στην παραλία το συγκεκριμένο βιβλίο, νοστάλγησα  την εποχή που ανακάλυψα τα βιβλία της Jackie Collins (αδερφή της Joan!). Όχι για τα βιβλία, για την ηλικία που είχα όταν τα διάβαζα…

Οι “50 αποχρώσεις” είναι κάτι μεταξύ ‘Αρλεκιν και Νόρα, σε συνδυασμό με Μαρκήσιο Ντε Σαντ (στην ελαφριά εκδοχή του). Soft porn, γαργαλιστικό περιεχόμενο, τολμηρό θέμα  και να το αποτέλεσμα: η ζήτηση για τα βιβλία της τριλογίας έχει ξεπεράσει κάθε λογική. Τα νούμερα των πωλήσεων είναι πλέον δεκάδες εκατομμύρια είτε μιλάμε για τα βιβλία είτε  για e-books. Το αναγνωστικό κοινό είναι γυναίκες κάθε ηλικίας και status και φαίνεται να μην έχουν κανένα πρόβλημα να ταυτιστούν με την Αναστάζια και την ολοκληρωτική αγάπη της για τον Κρίστιαν. Σκηνές σεξ, ξύλου, σαδομαζοχιστικές πρακτικές, δοσμένα με απλοϊκή γλώσσα που απ’ ότι φαίνεται δεν σοκάρει τις γυναίκες αλλά προφανώς τους αρέσει κιόλας. 

Η όμορφη, αγνή και αθώα φοιτήτρια, που δαγκώνει συνέχεια το χείλος της, ερωτεύεται τον νέο πάμπλουτο και μυστηριώδη επιχειρηματία Κρίστιαν Γκρέι (Γκρέι=Γκρι=τίτλοι των βιβλίων) και υπογράφει μαζί του συμβόλαιο σεξουαλικής υποταγής. Του εκχωρεί την ζωή της κι εκείνος της φέρεται ανάλογα. Γίνεται ο ιππότης της, ο μπαμπάς της, ο αφέντης, ο τιμωρός της  (κάθε 7-8 σελίδες προκύπτει και μια…τιμωρία, δεν βαριούνται με τίποτα!). Κι εκείνη τον αγαπά όλο και περισσότερο…  “Τραβάτε με κι ας κλαίω”, ή τέλος πάντων κάτι παρεμφερές… Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη αυτοπεποίθησης της ηρωίδας η οποία καταντά  εξαιρετικά εκνευριστική.

Γράφοντας το παραπάνω σκέφτηκα ότι τελικά ο Κρίστιαν γίνεται, όλα όσα οι γυναίκες εύχονται να είναι οι σύντροφοί τους, ταυτόχρονα:πνευματώδεις και πλούσιοι, πρόστυχοι αλλά έως ορίου, μορφωμένοι αλλά και brutal, γοητευτικοί και όμορφοι, αυστηροί αλλά και τρυφεροί κατακτητές, σκληροί αλλά και περιποιητικοί, προνοητικοί, ερωτικοί, παραδοσιακοί αλλά και προκλητικοί, απόλυτοι αλλά και  ρομαντικοί,  κλπ, κλπ. (είμαι υπερβολική…?)

Χαρακτηριστικό της απήχησης που έχει η τριλογία είναι ότι η γραβάτα που χρησιμοποιεί ο Κρίστιαν σε ένα απόσπασμα για να δέσει την φουκαριάρα μεν, απολύτως ευτυχισμένη δε Αναστάζια, έχει ήδη γίνει φετίχ. Λέγεται  ότι τα καταστήματα Brook Brothers -καταστήματα ανδρικής ένδυσης γνωστά για την ποιότητα των προϊόντων τους- είδαν τις πωλήσεις σε τέτοιου τύπου  γραβάτες (γκρίζες, μεταξωτές) να εκτινάσσονται στα ύψη. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις πωλήσεις των sex shops στην Αμερική, όπου οι πελάτες με το βιβλίο στο χέρι αναζητούν για να  αγοράσουν αξεσουάρ όπως μαστίγια, μάσκες και χειροπέδες.

Παρόλα αυτά όμως, η γνώμη μου ταυτίζεται με αυτή των κριτικών και της πλειοψηφίας αυτών που το διάβασαν. Μην αγοράσετε αυτό το βιβλίο. Δεν με ενόχλησε κάτι γιατί δεν είχα προσδοκίες, το διάβασα γρήγορα, (το έκρυψα στην παραλία), πιθανότατα θα διαβάσω το darker και το τρίτο, αλλά όπως διαβάζουμε περιοδικά. Ιδιαίτερα σε εποχή κρίσης σαν αυτή που περνάμε, επενδύστε τα χρήματά σας σε κάτι καλυτερο. Δανειστείτε το! Όλο και κάποια φίλη θα το έχει. Δείτε μόνες σας τί είναι αυτό που έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο, απαντήστε σε κάποια πιθανά ερωτηματικά που ίσως να έχετε, αλλά ως εκεί. Διαβάζεται εύκολα και ξεχνιέται εύκολα… 

Υ.Γ. Φίλη, μόλις τελειώσεις το  Darker θα περιμένω…

(Visited 70 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 σκέψεις για “Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι της Ε.Λ. Τζέιμς

  • Λίλα

    Έχω διαβάσει και τα τρία βιβλία….. συμφωνώ με όλα τα παραπάνω….και είμαι περίεργη να δω πως θα μεταφέρουν το βιβλίο στη ταινία για την οποία από ότι ξέρω “ψάχνουν” για τους κατάλληλους ηθοποιούς.

  • Christina

    Συμφωνώ με τα παραπάνω!!Δεν αξίζει να δώσεις 18euro για αυτό το βιβλίο!!Περίμενα να έχει περισσότερο ενδιαφέρον!!!Βαρέθηκα στο τέλος!!!