Η “Τελευταία Διάλεξη” του Randy Pausch


Picture

Τι θα αφήναμε πίσω μας αν ξέραμε ότι πολύ σύντομα θα πεθάνουμε; Αν αύριο χανόμασταν, ποιά θα θέλαμε να είναι η κληρονομιά µας;

Στις ΗΠΑ, η «Τελευταία Διάλεξη» έχει γίνει ακαδημαϊκός θεσμός. Διάφορες προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, καλούνται να αναλογιστούν γύρω από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής και να δώσουν μια διάλεξη με θέμα δικής τους επιλογής. Μόνη προϋπόθεση είναι να το κάνουν σαν αυτή να είναι η τελευταία τους διάλεξη.

Μια τέτοια διάλεξη ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους. Ο Ράντυ Πάους ήταν ένας 47χρονος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Η διάλεξη δόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2007 και ο τίτλος ήταν «Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα». Πριν κάνει την διάλεξη ήξερε ήδη ότι είχε λίγους μήνες ζωής. Εμφανίστηκε στο ακροατήριο με τις αξονικές τομογραφίες του, που φανέρωναν τι αντιμετώπιζε (καρκίνο στο πάγκρεας και όχι μόνο), με ρεαλισμό αλλά και γεμάτος αισιοδοξία και δύναμη.

Στη συνέχεια ο Πάους, σε συνεργασία με τον Τζέφρυ Ζάζλοου, αρθρογράφο στην Wall Street Journal, έγραψε το βιβλίο με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας του. Πέθανε στις 25 Ιουλίου του 2008. 

Το βιβλίο ξεκινά με το χρονικό της διάλεξης που έδωσε στο Carnegie Mellon. Στο κύριο μέρος μας μιλά για τα παιδικά του χρόνια και τα όνειρα που έκανε τότε, είτε πραγματοποιήθηκαν, είτε όχι. Μας μιλά για τις περιπέτειες, τις δυσκολίες  και τα μαθήματα που πήρε από αυτές. Μιλά για την ανάγκη να συμμετέχουμε στην ζωή των άλλων γύρω μας και να βοηθάμε να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων. 

Στην ενότητα που έχει τίτλο «Πώς να ζήσεις τη ζωή σου» περιγράφει το πώς προσπάθησε ο ίδιος να ζήσει τη ζωή του. Μοιράζεται τις σκέψεις του για την ζωή και για το τι έχει αξία.
Στο τέλος διαβάζουμε τα όνειρα που έχει κάνει για τα παιδιά του. Είναι εξαιρετικά συγκινητικό. Η τελευταία φράση του βιβλίου είναι: «Η ομιλία δεν ήταν μόνο για όσους βρίσκονταν στην αίθουσα, ήταν  για τα παιδιά μου».

Αυτό που τελικά αφήνει πίσω του μέσω του βιβλίου, συνδυάζει σοφία, έμπνευση και χιούμορ. Είναι μια πολύτιμη κατάθεση ψυχής και εμπειριών. Η διάλεξη που έδωσε αφορούσε τη σημασία που έχει το να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα δικά σου όνειρα αλλά και να βοηθάς να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων. Να αξιοποιείς κάθε στιγμή της ζωής. Ήταν πιστός έως το τέλος στην άποψη πως δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα χαρτιά που μας μοιράζουν, μπορούμε όμως να παίξουμε το παιχνίδι με το δικό μας τρόπο.
Η διάλεξη που έδωσε δεν αφορούσε το θάνατο. Αφορούσε τη ζωή.

Διαβάστε το βιβλίο (Εκδόσεις Πατάκη)  ή δείτε την διάλεξη. Συχνά πρέπει να επιβεβαιώνουμε την ορθότητα της  πορείας της ζωής μας. Η Τελευταία Διάλεξη είναι σαν ένα check-list…

(Visited 66 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Η “Τελευταία Διάλεξη” του Randy Pausch

  • Lila

    Το έχω διαβάσει πριν μερικά χρόνια. Νομίζω ότι είναι το πιο ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ βιβλίο που έχω διαβάσει……. Ειδικά εάν έχεις κοντινούς σου ανθρώπους που έχουν περάσει αυτή την “άτιμη” αρρώστια…. καταλαβαίνεις πάρα πολλά πράγματα.