Η αλήθεια (μέρος 1ο)


Picture

‘Eχω αναφέρει στο παρελθόν ότι παρακολουθώ το goop της G. Paltrow. Και παρόλο που είναι λίγο “ψυχρή”, έχει έναν αριστοκρατικό αέρα που την κάνει να ξεχωρίζει. Και αν ελάχιστα από αυτά που διαβάζω στο site της κατά καιρούς, προέρχονται όντως από την ίδια, είναι αλήθεια και προσωπικές της αναζητήσεις, τότε μου αρέσει πολύ περισσότερο και την θέλω για φίλη μου- όπως την αποκαλώ χαριτολογώντας κάθε φορά που λαμβάνω newsletter του goop… 

Είδα λοιπόν στις διακοπές, μια ανάρτηση με τίτλο “The Truth” και ο πρόλογός της με προκάλεσε να διαβάσω την συνέντευξη ενός πνευματικού μεντόρα της ίδιας -του Dr. Habib Sadeghi, σχετικά με την Αλήθεια και τον τρόπο που διαμορφώνει την ζωή μας (η αλήθεια ή η έλλειψη αυτής). Χάρηκα που το διάβασα και βάλθηκα να μεταφράζω κομμάτια της συνέντευξης γιατί μου άρεσαν, με εκφράζουν, έχω ζήσει κατάστασεις που η αλήθεια ήταν ζητούμενο, καίρια αλλά και εξαιρετικά τραυματική και θέλω να μοιραστώ αυτά που διάβασα μαζί σας γιατί είναι κατανοητά, έχουν βάση, έχουν λογική και εξηγούν πολλά. Για μένα η ιστορία που χρησιμοποιείται περιγράφει Το Πρώτο Ψέμα, είναι κάτι που πρέπει να κρατήσουμε …
Το κείμενο που ακολουθεί (στο Read More -που πρέπει να φτιάξω γιατί δεν φαίνεται) είναι δική μου μετάφραση,  αν προτιμάτε όμως να το διαβάσετε στα αγγλικά θα το βρείτε εδώ. Θα το δημοσιεύσω σε δύο αναρτήσεις γιατί είναι μακροσκελές.

Picture

…Είναι αποδεκτό ότι η ειλικρίνεια είναι καίρια για να έχουμε υγιείς σχέσεις με τους άλλους αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε θέματα που μας ταλανίζουν, να βρούμε την συγχώρεση, να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω  μας. Γιατί λοιπόν λέμε ψέματα?

Το πρώτο ψέμα


«Η γυναίκα μου κι εγώ βρισκόμασταν στην  ζούγκλα  του  Αμαζονίου  όταν ο οδηγός μας σταμάτησε ξαφνικά και έπιασε προσεκτικά με τα χέρια του μια ταραντούλα. Την περιεργαζόταν και εμείς κοιτούσαμε κατάπληκτοι. Ήταν ακίνητη, εντελώς παγωμένη, σαν άγαλμα. Ο οδηγός μας είπε ότι δεν ήταν ψόφια, ήταν απλά  αναίσθητη. Την γύρισε ανάποδα και μας έδειξε στην τριχωτή κοιλιά της κάτι σαν μικρή περλίτσα.  Μας  εξήγησε ότι ήταν το αυγό μιας παρασιτικής σφήκας. Η αράχνη είχε «νεκρωθεί» για λίγο από την σφήκα που την είχε τσιμπήσει, ώστε να μπορέσει να εναποθέσει  το αυγό της στην κοιλιά της ανενόχλητη.  Σύντομα η αράχνη θα συνερχόταν, θα ξεχνούσε το «τραυματικό περιστατικό» και θα συνέχιζε την ζωή της, χωρίς να έχει ιδέα για τον κίνδυνο που κουβαλούσε πλέον μέσα της.

Μέρες μετά και χωρίς καμία προειδοποίηση, η αράχνη θα πάγωνε και πάλι. Μέσα σε δευτερόλεπτα μια νέα σφήκα, τρώγοντας  από μέσα προς τα έξω την ταραντούλα, θα ξεπετιόταν από την κοιλιά της, πετώντας μακριά, αφήνοντας πίσω ένα  άδειο, άψυχο κουφάρι.»

Η αλήθεια για το ψέμα

«Όπως και στην ιστορία με την σφήκα, τα συναισθήματα που θάβονται ζωντανά δεν  πεθαίνουν ποτέ, ειδικά ο φόβος. Το ψέμα πηγάζει από τον φόβο. Γεννιέται από τα τραύματα μας, τις απογοητεύσεις, τις προδοσίες που έχουμε ζήσει και σχεδόν πάντα  είναι αποτέλεσμα πραγμάτων που μας έχουν συμβεί. …»

Το ψέμα ξεκινά με τον εαυτό μας. Όταν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα δύσκολο συμβάν. Τo πρώτο ψέμα το λέμε στον εαυτό μας. Συνήθως είναι το «δεν συνέβη» ή «δεν συνέβη έτσι». Αποφεύγουμε να αποδεχτούμε την πραγματικότητα γιατί μας τρομοκρατεί η σκέψη του πώς θα νιώσουμε αν το κάνουμε. Το κάνουμε γιατί προτιμάμε να ζήσουμε με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ανειλικρίνειας από το να νιώσουμε τον προσωρινό πόνο της αλήθειας. Έτσι, καταπνίγουμε την αλήθεια και τα συναισθήματά μας με τα ψέματα για να αποφύγουμε τον πόνο.

Ο πόνος μπορεί να είναι η απογοήτευση ενός φίλου ή η οργή του συζύγου μας. Το μέγεθος του ψέματος δεν έχει σημασία. Ποτέ δεν λέμε ψέματα για να προστατεύσουμε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό είναι κάτι που το λέμε  στους εαυτούς μας για να το κάνουμε ευκολότερο. Λέμε ψέματα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από τον πόνο και τις συνέπειες που θα έχουμε από τα συναισθήματα τους ή ακόμα και από την αυτοκριτική μας. Το ψέμα πάντα εξυπηρετεί τον εαυτό μας…
                                                                        

(Visited 22 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *