Απιστία – του Frank Pittman


Picture

-Που είσαι, χάθηκες!
-Ναι, ναι, ήθελα σου πω…
Και ο αγαπημένος φίλος, μου λέει. Και είναι μια από αυτές τις ηλίθιες ιστορίες απιστίας από αυτές που στην ζωή σου ζεις ίσως μια-δυο, εν αγνοία σου ή όχι, αλλά που ακούς δεκάδες σε όλες τις πιθανές παραλλαγές … Και είναι το κλασικό παραμύθι που μιλά για απομάκρυνση, παράπονα, νεύρα, απωθημένα, τσακωμούς και… το τέλειο. Την τέλεια γυναίκα, τον τέλειο άνδρα, την απίστευτη ιστορία αγάπης κλπ, κλπ. …Ανοησίες! 
Συγχωρέστε με που είμαι απόλυτη αλλά αυτή είναι η γνώμη μου. Γιατί τα πράγματα σε τέτοιες περιπτώσεις απέχουν πολύ από τις ρομαντικές ιστορίες αγάπης που βλέπουμε στις ταινίες και μοιάζουν πολύ με φθηνό πορνό που παίζει μετά τα μεσάνυχτα. Και σχεδόν πάντα, έχουν το ίδιο άδοξο τέλος. Ακόμα και αν ο γάμος/σχέση λήξει λόγω της απιστίας, ξέρετε ότι μόνο το 3% των άπιστων συνεχίζουν την σχέση με το ταίρι τους; Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι διάφορες έρευνες που γίνονται. Αλλά που αν το σκεφτείτε και οι ίδιοι, επιβεβαιώνεται με τα περιστατικά που γνωρίζετε προσωπικά.  Μάλιστα αν δούμε έρευνες, όπως αυτή του Frank Pittman βλέπουμε ότι ακόμα και από αυτό το 3%, το 75% τελικά χώρισε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάνει να αναρωτηθείς τελικά τι γίνονται αυτές οι τόσο σημαντικές και δυνατές ιστορίες αγάπης, ε…;

Διαβάστε -για αρχή- τι λέει ο Frank Pittman, ψυχολόγος, σύμβουλος που ασχολείται με το θέμα. Περιμένω σχόλια σας, εμπειρίες, διαφωνίες…


“Δεν είναι όλοι οι δεσμοί το ίδιο. Όμως, από τις χιλιάδες δεσμούς που έχω ζήσει σαν σύμβουλος γάμου, φαίνεται ότι όλοι μπορούν να ταιριάξουν σε μια από τις εξής μεγάλες κατηγορίες:
Τυχαία Απιστία Κάποιος μεθά, γίνεται απρόσεκτος κλπ. Μετά από τέτοια περίπτωση η αίσθηση που νιώθει είναι ότι η ζωή και ο γάμος του έχουν οριστικά αλλάξει.
Οι επιλογές είναι : 1. Να αποφασίσει ότι ήταν κάτι ανόητο, να ομολογήσει ή και αν δεν ομολογήσει, να πάρει μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί στο μέλλον 2. Να αποφασίσει ότι δεν θα συνέβαινε αν δεν είχε απογοητευτεί από τον/την σύζυγο, να τον/την θεωρήσει υπεύθυνο, να γυρίσει σπίτι και να εξοντώσει τον γάμο του ψάχνοντας για τις αδυναμίες του 3. Να παρατηρήσει ότι δεν κεραυνοβολήθηκε από το Θεό για την αμαρτία, να αποφασίσει ότι είναι ένα ωραίο χόμπι και να το συνεχίσει 4. Να αποφασίσει ότι δεν θα το είχε κάνει αν είχε παντρευτεί τον σωστό άνθρωπο, να ανακηρύξει το γάμο του λάθος και να ανακοινώσει ότι είναι βαθιά ερωτευμένος με την ξένη/ξένο στο κρεβάτι του.

Ρομαντική/Συναισθηματική Απιστία Σίγουρα η πιο τρελή και καταστροφική μορφή της απιστίας είναι η προσωρινή παραφροσύνη του έρωτα. Αυτό συμβαίνει, όχι όταν συναντήσεις κάποιον υπέροχο άνθρωπο (λυπάμαι αν σας προσγειώνω αλλά οι υπέροχοι άνθρωποι δεν κοιμούνται με παντρεμένους) αλλά όταν περνάς μια προσωπική κρίση στην ζωή σου, δεν μπορείς να συνεχίσεις να την ζεις και δεν είσαι έτοιμος γι’…αυτοκτονία, ακόμα.
Η απιστία με κάποιον που συχνά είναι εντελώς παράταιρος, που πιθανά έχει προβλήματα και άγχη μεγαλύτερα από τα δικά σου, απελπισμένο να ζήσει μια ζωή που θέλει, λειτουργεί σαν ναρκωτικό που σε κάνει να ξανανιώσεις συναισθήματα, να κοροϊδέψεις την κατάθλιψη, να νιώσεις την ζωή να επιστρέφει στο κορμί σου…
Φυσικά, μεταξύ των στιγμών έκστασης που ζείτε στην παρανομία, νιώθετε πιο άσχημα από πριν, η μοναξιά μεγαλώνει και αισθάνεστε αποκομμένοι από την ζωή σας και τους γύρω σας αλλά και συνεχώς… πιο εξαρτημένοι από τον παράνομο σύντροφό σας.
Τέτοιου είδους απιστία οδηγεί σε διαζύγια, όχι σπάνια σε αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες (που συμβαίνουν συνήθως όχι όταν ανακαλύπτεται η απιστία όπως θα πίστευε κανείς, αλλά όταν αποδεικνύεται ότι συνεχίζεται ενώ θεωρητικά έχει τελειώσει), εμφράγματα, εγκεφαλικά αλλά τελικά όχι σε… επιτυχημένες σχέσεις αγάπης. Άσχετα με το πόσες θυσίες κάνετε για να διατηρήσετε αυτή την «αγάπη» ζωντανή, άσχετα με το πόσες θυσίες εκβιάζετε από την οικογένεια σας, τα παιδιά σας, τους γύρω σας γι’ αυτή την τρελή σχέση, αυτή σταδιακά θα καεί, θα ξεφτίσει, θα πεθάνει -δυστυχώς όμως- όταν δεν θα υπάρχει τίποτα άλλο να θυσιάσετε γι’ αυτή.
Τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε όχι μόνο τα συντρίμμια τόσων ζωών αλλά και τον αρχικό λόγο/πρόβλημα από το οποίο προσπαθήσατε να ξεφύγετε με αυτό τον τρόπο.

Σε τέτοιες σχέσεις μπαίνουν οι άνθρωποι πιο συχνά όταν βρίσκονται σε κρίσιμες καμπές στην ζωή τους: 1-2 χρόνια μετά τον θάνατο ενός γονιού, όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι, όταν υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν πετύχουν κάτι σημαντικό επαγγελματικά στην ζωή τους – κάθε κατάσταση που τους αναγκάζει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και να…ωριμάσουν.

Όσο καλύτερος ο γάμος και σταθερός/λογικός ο σύζυγος τόσο πιο αποξενωμένος είναι πιθανό να νιώσει ο σύντροφος που κάνει την κίνηση. Τέτοια απιστία συμβαίνει πιο συχνά σε καλούς γάμους παρά σε γάμους που έχουν πρόβλημα. Και τα δύο γένη μπορούν να υποκύψουν σε προσωρινή παραφροσύνη, οι γυναίκες όμως είναι πιο συνειδητοποιημένες και ξέρουν τι ακριβώς διακυβεύεται και κατά συνέπεια λειτουργούν πιο προσεκτικά. Οι άνδρες μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ανώριμοι και πρόθυμοι να παρατήσουν τα πάντα. Οι άνδρες χάνουν τα λογικά τους, …για λίγο τουλάχιστον.

Συζυγικές Ισορροπίες Όλοι οι γάμοι έχουν ατέλειες και πιθανά αποτελούν απογοήτευση με κάποιο τρόπο, που τελικά είναι απλά η ωμή πραγματικότητα της ζωής. Κάτι τέτοιο όμως δεν μας την άδεια ή το δικαίωμα να «μπλέξουμε». Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας δεσμός σταθεροποιεί ένα γάμο στον οποίο έλειπαν η συντροφικότητα, η ζεστασιά , το σεξ. Συχνά οι άνθρωποι κρατούν τον γάμο τους σταθερό με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι αποστασιοποιημένοι από αυτόν, μη δίνοντας λύσεις και διατηρώντας μια ανεκτή αλλά άσχημη κατάσταση. Η απιστία μπορεί να καταστρέψει ένα καλό γάμο και να σώσει έναν κακό.

Συναισθηματικά ανάπηροι άνθρωποι Ίσως οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι να υποκύψουν σε απιστία, μετά από αυτούς που θα έλεγα «εξαρτημένους στο σεξ και στην ένταση». Όταν τέτοιοι άνθρωποι περνούν κρίση, απομονώνονται και αγνοούν όλα τα συναισθήματα τους. Τα χημικά στον εγκέφαλό τους, τους οδηγούν σε μια μορφή κατάθλιψης, μόνο που δεν την αναγνωρίζουν και δεν μπορούν να την αισθανθούν σαν κατάθλιψη. Οι αγαπημένοι τους προσπαθούν να μην τους ενοχλούν, να τους δίνουν χώρο και χρόνο για να διατηρήσουν την ηρεμία στο σπίτι, στην ουσία όμως τους απομονώνουν περισσότερο δημιουργώντας το συναισθηματικό υπόβαθρο που εκείνοι θα πατήσουν για να δικαιολογήσουν την ανόητη επιλογή τους.
Ένας συναισθηματικά ανάπηρος άνδρας, μπορεί για καιρό να ζει χωρίς να νιώθει ευχαρίστηση, πόνο, ή οτιδήποτε άλλο μέχρι μια ξένη γυναίκα να τον ξυπνήσει κάνοντας τον να αισθανθεί κάτι αρκετά έντονο που να μπορέσει επιτέλους να νιώσει, ίσως κάτι σεξουαλικό ή την αίσθηση ότι μπορεί να είναι ο ήρωας της ή απλά η γοητεία των διαρκώς εναλλασσόμενων διαθέσεών και συναισθηματικών κρίσεών της. Με κείνη, μπορεί για λίγο να ξεχάσει την κατάθλιψή του αλλά βουλιάζει πάλι σε αυτή όταν δεν είναι μαζί της. Του γίνεται εθισμός χωρίς όμως να το ξέρει. Το μόνο που ξέρει είναι η έλλειψη της χαράς και της αγάπης στην ζωή του όταν βρίσκεται με την σύζυγό και τα παιδιά του ενώ αντίθετα ζει «την ζωή» όταν είναι με αυτή την νέα γυναίκα. Δειλιάζει να φύγει γι αυτή, και γι’ αυτό περνά χρόνο με ψέματα περιπλέκοντας την κατάσταση γιατί μέσα του φοβάται ότι και αυτή με την σειρά της θα γίνει βαρετή και ενοχλητική όταν θα είναι συνέχεια, «κανονικά» μαζί.

Αυτό που πραγματικά χρειάζεται δεν είναι μια ακόμα πιο «συγκλονιστική» γυναίκα αλλά θεραπεία για την κατάθλιψή του. Παρόλα αυτά, επειδή η καλύτερη προσωρινή θεραπεία είναι το σεξ, η χαρά και η ικανοποίηση, η άλλη γυναίκα μπορεί να του δίνει αναζωογονητικές δόσεις και να τον κάνει να νιώσει καλά. Μάλιστα ίσως νιώθει αρκετά καλά μέχρι να χρειαστεί να πληρώσει τον λογαριασμό και να συνειδητοποιήσει το κόστος των επιλογών του για τους αγαπημένους του και τις ζωές τους. Οι γάμοι/σχέσεις που πατάνε σε κατεστραμμένες ζωές άλλων σπανίως έχουν καλό τέλος.

Οι απατημένοι σύζυγοι στις μέρες μας, προσπαθούν να ξεπεράσουν την απιστία και να βελτιώσουν τον γάμο τους. Λίγοι είναι αυτοί που δεν γυρνούν να κοιτάξουν πίσω και περνούν μια ζωή γλείφοντας ναρκισσιστικά την πληγή τους. Ένας γάμος μπορεί να επιζήσει ενός δεσμού εάν η απιστία σταματήσει, βγουν όλα στο φως και αντιμετωπιστούν με θάρρος. Η απιστία είναι ένα δύσκολο και χαζό χόμπι και σίγουρα ένα ηλίθιος τρόπος να βρεις νέο σύντροφο για μια νέα ζωή. Δεν αποτελεί θεραπεία για την κατάθλιψη, την βαρεμάρα, τον «ατελή» γάμο. Και σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο που κανείς από εμάς θαυμάζει ή να εντυπωσιάζεται από εαυτό.
Νομίζω ότι έχω μάθει τόσα πολλά μέσα από τους ασθενείς μου που μπορώ να παρομοιάσω την απιστία με το χόμπι του ταΐσματος καρχαριών ή τις ταυρομαχίες: είναι συναρπαστικό να το βλέπεις σαν θεατής, μόνο αν προσέχεις να μη πέσεις στο νερό ή στην αρένα.
Ο μόνος τρόπος που προσωπικά μπορώ να συστήσω που θα προφυλάξει ώστε να μην πληρώσεις ακριβά την απιστία, είναι να την παρακολουθείς από μακριά, από μια ασφαλή απόσταση, σωματικά και συναισθηματικά, και να αποφύγεις πάση θυσία οποιαδήποτε αυτοκτονική διάθεση να συμμετέχεις.”
(Frank Pittman- Πρώτη δημοσίευση 01/5/1993 – τελευταία αναθεώρηση 1/10/2009- μετάφραση δική μου)

(Visited 141 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *