6 συμβουλές για μια σχέση με πάθος


Ο Dr. David Schnarch έχει γράψει ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει με περιεχόμενο τις σχέσεις των ανθρώπων, το Passionate Marriage. Δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Σε μετάφραση δική μου, διαβάστε κάποιες συμβουλές για ζευγάρια από άρθρο του στο διαδίκτυο. 

Picture

του Dr. David Schnarch

1. Λειτουργείστε με γνώμονα τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ εαυτό σας. Αν κι εσείς είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, τότε σίγουρα έχετε μια φοβισμένη, θυμωμένη, εκδικητική ή τεμπέλικη πλευρά που περιορίζει την ποιότητα της ερωτικής σας σχέσης. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν χρειάζεται να αφήνετε αυτό το κομμάτι του εαυτού σας να χαρακτηρίζει και να «τρέχει» το γάμο σας. Αντίθετα, λειτουργείστε από το καλύτερο κομμάτι σας, το πιο ανθεκτικό. Βγάλτε μπροστά το πιο ακέραιο κομμάτι σας που επιθυμεί μια καλύτερη σχέση. Απ’ αυτό ακριβώς το κομμάτι προσεγγίστε το καλύτερο μέσα στον σύντροφό σας, εντός και εκτός κρεβατοκάμαρας. Από εκεί προέρχεται το καλύτερο σεξ της ζωής σας. Θυμίστε στον εαυτό σας τι είναι καλό, αξιοθαύμαστο, και ικανό σε σας και στον σύντροφό σας. Προσεγγίστε τοv/την σαν να θεωρείτε ότι αυτός ή αυτή έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν και να εξελιχθούν προς το καλύτερο ακόμα περισσότερο.

2. Κοιταχτείτε στα μάτια μέσα και εκτός κρεβατοκάμαρας. Πολλά ζευγάρια σταματούν να έχουν συναισθηματική επαφή ακόμα και αν διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις. Να ένας γρήγορος και ουσιώδης, (αλλά όχι εύκολος), τρόπος να έρθετε πάλι κοντά ή τουλάχιστον να φέρετε την αμηχανία σας στην επιφάνεια: συμφωνείστε να κοιτάτε ο ένας στα μάτια τον άλλον για τουλάχιστον 5 λεπτά σε ένα ήσυχο και ιδιωτικό μέρος. Κάντε το χωρίς να μιλάτε. Δεν πρέπει να αισθάνεστε σαν να είστε σε διαγωνισμό «βλέμματος» αλλά σαν χρόνος που χρησιμοποιείτε για να κοιτάξετε ο ένας μέσα στον άλλο, να δείτε πραγματικά τον σύντροφο σας και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποκαλυφθεί. Πριν ξεκινήσετε καθίστε αναπαυτικά, μαλακώστε το βλέμμα σας, χαλαρώστε το πρόσωπό σας. Γίνετε δεκτικοί με τον σύντροφό σας, αφήστε τον ή την να έρθει κοντά σας. Συνειδητά χαμηλώστε τα συναισθηματικά σας τείχη. Να περιμένετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με την δική σας αντίσταση και κρατήστε σημειώσεις στο μυαλό σας. Μετά συζητήστε την εμπειρία με τον σύντροφό σας. Κάντε το αρκετές φορές την εβδομάδα μέχρι η σιωπή να γίνει ζεστασιά και καλωσόρισμα.

3. Δοκιμάστε την “αγκαλιά χαλάρωσης”. Είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να έρθετε σε επαφή με τον σύντροφό σας ενώ ταυτόχρονα να “παραμείνετε ο εαυτός σας”. Μεταμορφώνει μια απλή αγκαλιά σ’ ένα παράθυρο στην σχέση σας και σας δίνει τον τρόπο να την βελτιώσετε. Προετοιμαστείτε για λίγα λεπτά, χαλαρώνοντας, ηρεμώντας, ρίχνοντας τους ρυθμούς και τον σφυγμό της καρδιάς σας. Μετά σταθείτε όρθιοι σε μικρή απόσταση απέναντι από τον σύντροφό σας. Πατήστε καλά στα πόδια σας και σταθεροποιήστε το κορμί σας. Κλείστε τα μάτια σας, πάρτε ανάσα και χαλαρώστε και πάλι. Ανοίξτε τα μάτια σας και όταν είστε έτοιμοι και οι δύο κινηθείτε μπροστά χωρίς να χάσετε την χαλαρή σας στάση, βάζοντας το ένα πέλμα σας ανάμεσα στα πέλματα του συντρόφου σας. Σταθείτε αρκετά κοντά ώστε να μπορείτε να βάλετε με ευκολία τα χέρια σας γύρω από τον σύντροφο σας χωρίς να χάσετε την ισορροπία σας ή χωρίς να τον τραβήξετε ή να τον σπρώξτε. Βρείτε μια στάση που να νιώθετε άνετα. Αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει μέσα στην αγκαλιά και μην ξεχνάτε να αναπνέετε. Να περιμένετε να βγουν στην επιφάνεια πολλά συναισθήματα για τον σύντροφο σας, για τον εαυτό σας, την σχέση σας. Αντιληφθείτε τις αντιστάσεις σας αλλά μην ενδώσετε σε αυτές. Μετά, μιλήστε με τον σύντροφό σας για την εμπειρία αυτή. Συχνά απαιτούνται πολλοί μήνες εξάσκησης, πολλές φορές την εβδομάδα αλλά σας υπόσχομαι ότι θα μείνετε έκπληκτοι με την βελτίωση που θα δείτε σε πολλούς τομείς.

4. Κοιταχτείτε στα μάτια στο κρεβάτι. Αυτή η καταπληκτική πράξη συνδέεται με τις προηγούμενες δύο. Συνδυάζει την οπτική με μια χαλαρή σωματική επαφή και τα φέρνει στην κρεβατοκάμαρα. Ξαπλώστε (με τα ρούχα σας) και χαλαρώστε. Ξαπλώστε στο πλάι στραμμένοι προς τον σύντροφο σας. Ακουμπήστε στα μαξιλάρια σας και οι δύο σε τέτοια απόσταση ώστε να μην φαίνεστε σαν κύκλωπες. Κάντε την άσκηση 2. Αν νιώσετε ότι θέλετε να ακουμπήσετε τον σύντροφό σας, χαϊδέψτε του το πρόσωπο ή πιάστε του το χέρι. Μείνετε μακριά από ερωτογενείς περιοχές μέχρι και οι δύο να νιώσετε ότι έχετε πετύχει μια ήρεμη αλλά σταθερή-αξιόπιστη επαφή. Μετά θα μπορούσατε να προχωρήστε αλλά το σημαντικό είναι να νιώσετε ότι είστε μαζί, σύμμαχοι και ομάδα.

5. Αλλάξτε το στυλ που κάνετε έρωτα. Περιμένετε συνήθως τον σύντροφο σας να κάνει το πρώτο βήμα? Ποιος από τους δύο σας είναι συνήθως ο αποδέκτης χαδιών και ποιος τα προσφέρει περισσότερο? Είστε πιο ενεργητικοί ή πιο παθητικοί? Αντιληφθείτε τον τύπο σας και αλλάξτε συνειδητά. Αλλάξτε τον τόνο και το ύφος των επαφών σας. Ζητήστε του συντρόφου σας να κάνετε μαζί αυτές τις αλλαγές ή κάντε τις μόνοι σας. Θυμηθείτε, ο σύντροφος σας είναι πιθανότατα όσο αμήχανος είστε κι εσείς, μην περιμένετε συναισθηματική κάλυψη και ενθάρρυνση. Να είστε υπομονετικοί και με τον σύντροφό σας και με τον εαυτό σας. Προσεγγίστε το σαν άσκηση αποδοχής, υποστήριξης, επιβεβαίωσης του εαυτού σας μέσα στην σχέση σας.

6. Παρατηρήστε το επίπεδο συμμετοχής και επαφής που έχετε με τον σύντροφό σας κατά την διάρκεια του σεξ. Όταν κάνετε έρωτα, και οι δύο σας λειτουργείτε με αφετηρία είτε (1) τις σωματικές αισθήσεις, (2)τις σεξουαλικές φαντασιώσεις και (3) την επαφή/εμπλοκή του συντρόφου. Οι άνθρωποι επικεντρώνονται συνήθως στις αισθήσεις, τα παιχνίδια την φαντασία. Επικεντρωθείτε στην επαφή με τον σύντροφό σας. Δώστε σημασία σε αυτό που σκέφτεται ή νιώθει. Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση στην επαφή, τον βαθύτερο συναισθηματικό δεσμό, την εξαιρετική και ιδιαίτερη σχέση που θέλετε να φτιάξετε και μην χάνεστε απλά στις αισθήσεις σας. Όταν το καταφέρετε, μαζί θα μπορέσετε να «δουλέψετε» σαν ομάδα για να πετύχετε έντονες εμπειρίες και να εκπληρώστε τις πιο τρελές φαντασιώσεις σας.


(Visited 111 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *