Το σχολείο σκοτώνει την δημιουργικότητα


Picture

Τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουμε με τον Μιχάλη διάφορες προκλήσεις που αφορούν στο τρόπο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μικρά ή μεγάλα θέματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά μας. Μεγάλωνουν βλέπετε και τα προβλήματα διαφέρουν πολύ από το “δεν έφαγε το αυγό του” ή “θέλει να δει τηλεόραση”. Μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι υποτιμώ τα προβλήματα άλλων ηλικιών. Απλά η δυσκολία είναι … διαφορετική.  Και σε καθηλώνει, και σε τρομάζει σαν γονιό, και σε φέρνει μπροστά στα λάθη που ίσως έχεις κάνει τα τελευταία χρόνια και νιώθεις ανίκανος να τα διορθώσεις.

Συνειδητοποιούμε όμως ότι μεγάλο μέρος των δυσκολιών που συναντάμε, έχει να κάνει με το σχολείο. Αν διαβάζουν, πώς διαβάζουν, πότε, αν έχουν πρόγραμμα, αν τους ενδιαφέρουν τα μαθήματα, οι βαθμοί, οι επιδόσεις, πόσο κουράζονται, πόσο κουραζόμαστε, κλπ.

Και όλα αυτά ενώ οι ίδιοι καταλαβαίνουμε την αστοχία του συστήματος που βασανίζει τα παιδιά μας αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, γιατί δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο τα παιδιά μας “να βγουν έξω από το μαντρί και να τα φάει ο λύκος” αύριο μεθαύριο. Γιατί αισθανόμαστε ότι πρέπει να παίζουμε με τους κανόνες.

Ακούω την Κατερίνα από την Ελβετία να περιγράφει άλλες συνθήκες στο σχολείο για τ’ αγόρια της (μάθημα στην τρίτη τάξη το πλέξιμο!), διαβάζω για Φινλανδίες (αν δεν έχετε διαβάσει,σας προειδοποιώ ότι θα συγχιστείτε) κλπ. και αναρωτιέμαι γιατί στην χώρα μας τα πράγματα γίνονται χειρότερα και όχι καλύτερα. Γιατί το σχολείο δεν προσφέρει καθόλου χαρά, αλλά γεμίζει άγχος. Γιατί τα παιδιά πιέζονται ενώ θα έπρεπε να ενθαρρύνονται, γιατί τα παιδιά μας κουράζονται τόσο, γιατί δεν τα βοηθάμε να ανθίσουν αλλά τα μαραζώνουμε από το δημοτικό κιόλας με άγχος και “μπούχτισμα”.
Είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξεις και να πείσεις για κάτι που δεν πιστεύεις.

Σήμερα μου έστειλε η Λίλα το link γι’ αυτό το βιντεάκι. “Κούμπωσε” ωραία με αυτά που σκέφτομαι και το μοιράζομαι μαζί σας. Ο Sir Ken Robinson μιλά για το πως το σχολείο σκοτώνει την δημιουργικότητα των παιδιών. Είναι του 2006 από το TED. Δείτε το.

(Visited 42 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *