Ρωτήθηκα και απάντησα!


Picture

Σε μια προσπάθεια να βρω ένα τρόπο να “τελειώσω” τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και συζητήσεων  που ξεκινά κάθε φορά που τα παιδιά ζητάνε κάτι και  τους το αρνούμαι, έπεσα πάνω σε αυτή την τακτική της Lynn Lott που βασίζεται σε 3 λέξεις : asked and answered ή στην γλώσσα μας “ρωτήθηκα και απάντησα” ή “ρώτησες και έμαθες” ή κάτι παρεμφερές.

Ο τρόπος της τακτικής αυτής εξηγείται πολύ απλά. Την πρώτη φορά που το παιδί θα ρωτήσει κάτι ας πούμε για παράδειγμα “να παίξω λίγο ακόμα με το ipad” ας υποθέσουμε ότι θα του πείτε όχι. 
Όταν το παιδί επανέρχεται και ξαναρωτά με παρακάλια ακολουθείτε τα εξής βήματα:

Π. Σε παρακαλώ μαμά! Μόνο 10 λεπτά!
Μ. Έχεις ακούσει ποτέ το “ρωτήθηκα και απάντησα”
Π. ‘Οχι δεν έχω (το πιο πιθανό)
Μ. Σημαίνει ότι με ρώτησες και σου έδωσα ήδη την απάντηση
Π. Μα μαμά! Λίγο, μόνο 5 λεπτά.
Μ. Σου φαίνομαι σαν μαμά από αυτές που θα κάνουν πίσω, θα αλλάξω γνώμη και θα υποχωρήσω;

Το πιο πιθανό είναι το παιδί να σταματήσει, να ασχοληθεί με κάτι άλλο κλπ. Αν βέβαια ως τώρα είστε από αυτές τις μαμάδες που κάνουν όντως πίσω, να είστε έτοιμη να σας ξαναρωτήσει μέχρι να αντιληφθεί την αλλαγή.

Π. ‘Ελα μαμά! Σε παρακαλώ!
Μ. Ρωτήθηκα ήδη και απάντησα!

Αυτή είναι η σωστή απάντηση χωρίς εξηγήσεις, χωρίς φωνές,  χωρίς τίποτα περισσότερο. Σιγά σιγά το παιδί θα αντιληφθεί ότι όταν λαμβάνει σαν απάντηση αυτές τις τρεις λέξεις, τίποτα δεν θα αλλάξει και δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση, γκρίνια ή παρακάλια.

Η αλήθεια είναι ότι για να δουλέψει και αυτή η τακτική, ένα πράγμα είναι απαραίτητο όπως και για πολλά άλλα με τα παιδιά: η συνέπεια από την πλευρά μας. Στην αρχή είναι ίσως πιο δύσκολο, γρήγορα όμως θα δείτε ότι τα παιδιά προσαρμόζονται. Το σημαντικό είναι εμείς να είμαστε ξεκάθαροι με αυτό που τους επικοινωνούμε και συνεπείς στην στάση μας απέναντί τους.

Δοκιμάστε το και πείτε μου αν δουλεύει!


(Visited 39 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *