Ζωή


Είναι πολύ διαφορετική η  όψη της ζωής όταν πλησιάζει ο θάνατος. Και είναι πολύ ενδιαφέρον τελικά το γεγονός ότι ενώ έχουμε την πληροφόρηση, τον τρόπο, την γνώση, δεν καταφέρνουμε να αποφύγουμε τα ίδια λάθη που έκαναν άνθρωποι πριν από μας… Καμιά φορά χρειάζεται ένα γερό ταρακούνημα για να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας απέναντι σε αυτά που ζούμε και κάνουμε.regrets

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι που ζουν το τελευταίο κεφάλαιο της ζωής τους, κι ενώ το σώμα τους, τους προδίδει, αποκτούν την ικανότητα “να βλέπουν” ξεκάθαρα τι πραγματικά αξίζει, τι  έχει σημασία, τι είναι ουσιαστικό. Χωρίς έννοιες που βαραίνουν την καθημερινότητα, βρίσκουν το κουράγιο να κοιτάξουν τον εαυτό τους, την πορεία τους και να αντιληφθούν όλα εκείνα που δεν κατανοούσαν νωρίτερα. Είναι πραγματικά συγκλονιστικό ότι ενώ η ζωή του καθενός είναι τόσο διαφορετική, ο χαρακτήρας του επίσης, η πορεία του προς το τέλος εντελώς προσωπική, όταν φτάνουν οι άνθρωποι “εκεί”, τα συμπεράσματα είναι κοινά.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε το 2013 από την Bronnie Ware, η οποία στο παρελθόν είχε δουλέψει σαν νοσοκόμα με ασθενείς που βρίσκονταν σε τελικό στάδιο. Αποφάσισε να ρωτήσει τους ασθενείς της την εξής ερώτηση : Για ποιο πράγμα μετανιώνετε;

Οι απαντήσεις που έλαβε, δεν αποτελούν έκπληξη. Αποτελούν όμως ακόμα μια ισχυρή υπενθύμιση για μας τους υπολοίπους. Ορίστε τα 10 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι άνθρωποι λίγο πριν το τέλος:

  1. Μετανιώνω που δεν κυνήγησα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες μου
  2. Μετανιώνω που δούλευα πολύ και δεν είχα χρόνο για την οικογένειά μου
  3. Μετανιώνω που δεν είχα χρόνο για τους φίλους μου
  4. Μετανιώνω  που δεν έλεγα  “σ’ αγαπώ” πιο συχνά
  5. Μετανιώνω που δεν έλεγα πιο ανοιχτά την γνώμη μου αντί να τα κρατώ μέσα μου και να μαζεύω πίκρα
  6. Έπρεπε να είμαι πιο γενναιόδωρος με τους άλλους και λύνω τις διαφορές μου
  7. Εύχομαι να είχα κάνει παιδιά.
  8. Έπρεπε να έχω μαζέψει πιο πολλά λεφτά για τα γεράματα μου
  9. Μετανιώνω που δεν είχα την δύναμη να ζω όπως πραγματικά ήθελα.
  10. Η Ευτυχία είναι Επιλογή, εύχομαι να το είχα καταλάβει νωρίτερα.

Δεν σας κρύβω ότι η φράση που ακολουθεί, μου έκανε μεγάλη εντύπωση . Νομίζω ότι είναι καλή τροφή για σκέψη. Για όλους.

“Ο μεγαλύτερος φόβος μας, δεν πρέπει να είναι αυτός της αποτυχίας, αλλά ο κίνδυνος να επιτύχουμε σε πράγματα στην ζωή που δεν έχουν καμία σημασία”

 

Δείτε ακόμα μια ομιλία από το Ted για το ίδιο θέμα με την Kathleen Taylor .

(Visited 75 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *