Εκφοβισμός Vs εκφοβισμού


Δεν γνωρίζω τι λένε οι ψυχολόγοι για το θέμα του bullying, δεν μπορώ να κρίνω εάν η Παιδεία μας λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα εναντίον του, γενικά είναι αφόρητα αηδιαστικός ο θόρυβος που ξεσηκώνεται γι΄αυτό το φαινόμενο (όπως και για κάθε άλλο) όταν υπάρχει στην επικαιρότητα ένα σοκαριστικό περιστατικό. Μέχρι να ξεθωριάσει από την επικαιρότητα και να μην ασχολείται σοβαρά πια κανείς. Είναι τόσο εμετικό αυτό, όσο το ίδιο το bullying. images

Απ’ όσα έχω ακούσει ετούτες τις ημέρες με αφορμή την τραγική ιστορία του Βαγγέλη, έχω συγκρατήσει μόνο πως όλα ξεκινούν από την ίδια την οικογένεια του καθενός και τον τρόπο με τον οποίο «αυτά τα σκοτώνεις από μικρά». Όσο κυνικό και σκληρό ακούγεται, έτσι είναι.

Στα πρώτα σχολικά χρόνια του δικού μου γιου, το άγχος μου ήταν μήπως το δικό μου παιδί γίνει θύμα. Κι η προσπάθειά μου μαζί με τη μαμά, ήταν πάντα να τον προστατεύσουμε εξηγώντας ότι πρέπει ο ίδιος να μάθει να προστατεύει τον εαυτό του και να ζητάει, όταν νιώθει ότι χρειάζεται, τη δική μας βοήθεια.
Μπορώ να πω ότι τα κατάφερε περισσότερο μόνος του. Και κάποια θέματα που όντως είχε στην αρχή όχι απλώς τα έλυσε, αλλά μπόρεσε να κερδίσει με το σπαθί του τη δημοφιλία των τάξεών του. Και σε κάθε νέο περιβάλλον, τα κατάφερνε.
Υπάρχει, όμως, η άλλη πλευρά. Στην αθωότητά του και στο παιχνίδι μας «τι έγινε σήμερα στο σχολείο», διαπίστωσα κάποια στιγμή ότι υπάρχει ένας συμμαθητής πιο μαζεμένος, λίγο ευαίσθητος και ευτραφής, με το γιο μου και κάποιους κολλητούς του να διασκεδάζουν μαζί του.
Ομολογώ ότι δεν διέκρινα κακία στα πειράγματα που μου εξιστόρησε δυο τρεις φορές, όμως ο μικρός διέκρινε τρομαγμένος μεγάλη «κακία» στο βλέμμα μου όταν μετά από δύο ήρεμες κουβέντες για το θέμα, την τρίτη αγρίεψα πραγματικά.
Το θέμα συζητήθηκε ανάμεσα σε πατέρα και γιο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Μπορώ να σας πω ότι στην Έκτη Δημοτικού, το δικό μου παιδί γνωρίζει άριστα την έννοια του σχολικού εκφοβισμού και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Στο μυαλό του και στην ψυχή του είναι απολύτως ξεκάθαρο. Κι ο συμμαθητής είναι από τους καλύτερους φίλους του, όποιος τολμήσει να υπερβεί τα όρια στην πλάκα, βγαίνει εκτός παρέας.
Μπορεί να έχω, όπως όλοι οι γονείς, χιλιάδες άγχη για το αστέρι μου. Το bullying δεν είναι μέσα σε αυτά. Και ξέρω ότι επέλεξα τον σωστό τρόπο.
Χρήστος
why_kids_bully

 

(Visited 138 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *