Είδαμε…


Imitation Gameτο  «The Imitation Game».

Ταινία που επιλέξαμε όχι μόνο για τις κριτικές της αλλά γιατί εγώ και το ΑΜ (=άλλο μισό, χα!) λατρεύουμε τον Sherlock Holmes του  Μπενεντίκτ Κάμπερμπατς. Μαζί του οι Κίρα Νάιτλι μαζί με ένα εξαιρετικό καστ: Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Ρόρι Κινίαρ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς και Μάθιου Μπερντ.

Το «The Imitation Game» είναι η  αληθινή, άλλα άγνωστη στο κοινό, ιστορία του Άλαν Τιούρινγκ ενός σπουδαίου μα και περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους. Ιδιοφυία, μαθηματικός, αυθεντία της λογικής και κρυπτογράφος και ο πρώτος ίσως που συνέλαβε την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ιστορία, που είναι ταυτόχρονα φόρος τιμής σε όποιον είναι διαφορετικός», λέει ο σκηνοθέτης Τίλντουμ. «Ο Τιούρινγκ βρέθηκε αντιμέτωπος με μια τρομερή αδικία, αλλά ποτέ δε συμβιβάστηκε. Ο κόσμος μας είναι καλύτερος, επειδή εκείνος υπήρξε τόσο γενναίος».

Ο Άλαν Τιούρινγκ ήταν ένας από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Επικεφαλής της ομάδας που κατάφερε να αποκωδικοποιήσει την γερμανική κρυπτογραφική μηχανή Enigma, έδωσε στους συμμάχους την δυνατότητα υποκλοπής όλων των επικοινωνιών του γερμανικού στρατού. Το project αυτό ήταν και κρατήθηκε  απόρρητο, με αποτέλεσμα ο Τούρινγκ να μην αναγνωριστεί επισήμως για ότι προσέφερε στην ανθρωπότητα.

Το 1952, οι Βρετανικές αρχές τον συλλαμβάνουν για «απρεπή συμπεριφορά», κάτι που αργότερα θα οδηγήσει σε καταδίκη λόγω της ομοφυλοφιλίας του που ήταν τότε ποινικό αδίκημα στην Βρετανία. Το 1954 αυτοκτονεί (με ένα δηλητηριασμένο μήλο που βρέθηκε δίπλα του δαγκωμένο- από το αγαπημένο του παραμύθι αυτό της Χιονάτης; -το μήλο logo της Apple λέγεται ότι είναι  φόρος τιμής στο πατέρα των Η/Υ), μην αντέχοντας πλέον την σωματική αλλά και συναισθηματική καταπόνηση που υπέστη αφού υποχρεώθηκε σε χημικό ευνουχισμό.

Το 2009 ο πρωθυπουργός Γκορντον Μπράουν σε δημόσια ομιλία απολογήθηκε για τον τρόπο που φέρθηκε η πολιτεία σε αυτόν τον άνθρωπο ενώ το 2013 τιμήθηκε από την Βασίλισσα της Αγγλίας για το έργο του και την προσφορά του.

Η σκηνοθεσία είναι του Μόρτεν Τίλντουμ ενώ Άλαν Τιούρινγκ  είναι ο Μπενεντίκτ Κάμπερμπατς που είναι καταπληκτικός ερμηνεύοντας τον επιστήμονα με τις παραξενιές, την αθωότητα και την ιδιοφυία του. Ο ήρωας δεν είναι δημοφιλής, φαίνεται αλαζόνας, εσωστρεφής, δύσκολος στην επικοινωνία και στην έκφραση, ένας ρόλος "ήσυχος" αλλά περίπλοκος και τόσο ωραίος.

Εξαιρετική ταινία που σε αφήνει με συναισθήματα θαυμασμού, δυσπιστίας, θυμού αλλά και έκπληξης με την σκέψη ότι όλα αυτά που περιγράφονται είναι μια αληθινή ιστορία.  Να την δείτε!

 

(Visited 98 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *