Εθνική Ελλάδος…ψάξου!


flag

Αρχίζουμε από τα βασικά:
Στο ποδόσφαιρο το κάζο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Από το να φάει επτά γκολ ολόκληρη Βραζιλία στη χώρα της από την Γερμανία, μέχρι να χάσει δύο φορές η Ελλάδα από τα Φερόε.
Επίσης δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο επιτυχίας υπογεγραμμένο από κανέναν. Η κατάκτηση του EURO από την Ελλάδα το 2004 είναι σαφώς μεγαλύτερη έκπληξη από τον φετινό αποκλεισμό της σε όμιλο με βατούς αντίπαλους.
Η πορεία της Εθνικής ομάδας στις μεγάλες διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας δεν εξηγείται από τον μέσο όρο επιπέδου του ποδοσφαίρου μας στη διεθνή σκηνή. Άντε 1-2 προκρίσεις σε τελική φάση θα μπορούσαν να αιτιολογηθούν. Όχι 1-2 αποκλεισμοί…
Προφανώς έγιναν λάθη από την αρχή έως το τέλος σε αυτή τη διαδικασία των προκριματικών για το EURO της Γαλλίας. Και ασφαλώς αποτελεί παταγώδη αποτυχία η παρουσία της Εθνικής στην τελευταία θέση του γκρουπ, με ήττες απ’ όλους.
Δεν είναι όμως εθνική καταστροφή. Ούτε σημαίνει ότι η Εθνική ομάδα μπαίνει σε ένα δρόμο δίχως επιστροφή. Τα εμπόδια μεγαλώνουν, παράλληλα με τις εμπειρίες. Διότι αυτά τα λάθη και ο θορυβώδης αποκλεισμός συνιστούν εμπειρία και γνώση για το μέλλον.
Σε επιλογές της Ομοσπονδίας, σε τρόπο δουλειάς του προπονητή, σε στήριξη και προστασία του τιμ, σε καλύτερη στελέχωση της ομάδας από ένα πιο κλειστό γκρουπ παικτών, σε μεγαλύτερη προσομοίωση στα μοντέλα Ρεχάγκελ και Σάντος που είχαν οδηγήσει στις μεγάλες διακρίσεις.. Σε όλα αυτά, η φετινή αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη εφόσον δε συνοδευτεί από τον συνήθη πανικό και τους αφορισμούς από σχετικούς και άσχετους.
Είναι πράγματι πιθανό ότι η τωρινή φουρνιά παικτών δεν έχει τις δυνατότητες και την προσωπικότητα της προηγούμενης. Αυτά, όμως, αλλάζουν. Διότι όταν στο αμυντικό κομμάτι η ελληνική ομάδα διαθέτει παίκτης πρώτης γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαφώς μπορεί να βρει λύσεις για το κέντρο και την επίθεση από παίκτες που ήδη είναι διεθνείς ή θα γίνουν σύντομα από τη δεξαμενή ταλέντων του ποδοσφαίρου μας.
Αυτό που εν τέλει θα πρέπει να αναζητηθεί από το πρόσφατο παρελθόν μας είναι η ομοιογένεια και η νοοτροπία «θα περάσετε από το πτώμα μας για να μας νικήσετε» που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτά τα στοιχεία πρέπει να αναζητηθούν απ’ όλους. Παράγοντες, προπονητές και παίκτες…
(Visited 127 times, 1 visits today)

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *